Grøn mad i kirkekøkkenet

På denne side finder du masser inspiration – både praktisk og teologisk – til at tage fat på en lidt grønnere mad i kirken. Gå på opdagelse i vores hæfte, de mange opskrifter, webinar og meget mere.

Hvad har mad med krike og kristendom at gøre? Kan vi sammentænke kristendom, klima og kanonlækre retter?

Her på siden har vi indsamlet forskellig inspiration til, hvordan du kan sammentænke klimavenlig mad og næstekærlighed.

Har du ideer til bæredygtig mad i kirken?

ET BÆREDYGTIGT MIDDAGSBORD

Opskrifter og refleksioner over kirkens mad

Bestil et fysisk hæfte

Du kan bestille et fysisk eksemplar af hæftet ved at skrive en mail til gronkirke@gronkirke.dk

Et bæredygtigt middagsbord

Webinar: Et bæredygtigt middagsbord

Se Grøn Kirkes Webinar om fællesspisninger og mere grøntsagskærlig mad


Grøntsagskærlig mad – samarbejde med Tina Scheftelowitz

I samarbejde med kogebogsforfatter og foredragsholder, Tina Scheftelowitz, har Grøn Kirke sat fokus på den grønnere mad i kirkekøkkenet. Tina har udviklet opskrifter eksklusivt til Grøn Kirke og kirkernes hverdag. Find fx linsebolognesen til den næste spaghettigudstjenesten her.

Tina

Book en køkkenworkshop

Mangler din kirke inspiration til at lave grønnere mad med flere grøntsager og fokus på sæson? Så kontakt Tina Scheftelowitz og få et tilbud på en køkkenworkshop i din kirke. tina@salathovederne.dk

8 gode råd til grøntsagskærlig mad

af Tina Scheftelowitz

Salatcermoni med Tina Scheftelowitz til Grøn Kirkes Årskonference 2024. ©Louise Østergaard Knudsen
Salatcermoni med Tina Scheftelowitz til Grøn Kirkes Årskonference 2024. ©Louise Østergaard Knudsen
  1. Smag på maden og råvarerne undervejs. Bruger du fx en meget sød tomat i din salat, betyder det noget for, hvordan dressingen skal balanceres med syre – fx balsamicoeddike til tomater og æbleeddike til æbler.

  1. hvis du laver en ret, som skal toppes med bacon, så kan du udskifte halvdelen af baconen med ristet rugbrød, som vendes i baconfedtet. Det smager godt, er mere klimavenligt og sundere.
  1. Brug danske råvarer. Udskift fx guacamole med ærtemole. Blend bare frosne, optøede ærter med lidt olivenolie, hvidløg og mynte og smager til med salt, peber og evt. citronsaft eller eddike

  1. Brug årstidens grøntsager og bælgfrugter. Det er der en klimagevinst ved, og så skaber det også begejstring over variationen ved årstidens grøntsager og forbindelsen til naturen omkring os. Læs mere om årstidens frugt og grønt her.
Salatcermoni
Salatcermoni med Tina Scheftelowitz til Grøn Kirkes Årskonference 2024. ©Louise Østergaard Knudsen
Salatcermoni
  1. Når man skruer ned for mængden af kød og op for grøntsager og bælgfrugter, er det vigtigt at være opmærksom på at få alle fem grundsmage ind i retterne: sød, salt, sur, bitter og umami. Særligt umami er vigtigt at huske på, når kødet erstattes, fordi det giver fylde og tilfredsstillelse i munden, så vi også føler os mætte rent smagsmæssigt. Umami findes i f.eks. soyasauce, fiskesauce, tomatkoncentrat, gærflager, parmesan, tomater, miso og meget mere.

  1. Maillard-reaktion, som er en kemisk reaktion, der opstår, når mad brunes, er også værd at arbejde for, hvis man ikke har kød i sin ret. Det får man bl.a. ved at gøre noget ud af først at langtidsstege løg og generelt at få brunet sine ting godt. Maillard-reaktionerne udvikler en række aromastoffer, som er med til at give fylde i smagen. Læs mere her.
  1. Tænk over, hvordan du kan få ”tyggemodstand” ind i din grøntsagsmad. Her er konsistens og tilberedningsmetoder nøgleord og savoykål, kålstok, svampe og tang fungerer godt.

  1. Vær ikke fedtforskrækket, når du laver grøntsagsmad. Uden fedt vil mange føle, at de ikke bliver ordentligt mætte. Så ud over mættende proteiner – f.eks. i form af bælgfrugter – kan olivenolie, smør og ost, f.eks. revet parmesan over bagte grøntsager, give dit grøntsagsmåltid fylde og mæthedsfornemmelse.
Salatcermoni
Scroll to Top