Grøn mad i kirkekøkkenet
På denne side finder du masser inspiration – både praktisk og teologisk – til at tage fat på en lidt grønnere mad i kirken. Gå på opdagelse i vores hæfte, de mange opskrifter, webinar og meget mere.
Hvad har mad med krike og kristendom at gøre? Kan vi sammentænke kristendom, klima og kanonlækre retter?
Her på siden har vi indsamlet forskellig inspiration til, hvordan du kan sammentænke klimavenlig mad og næstekærlighed.
Har du ideer til bæredygtig mad i kirken?
ET BÆREDYGTIGT MIDDAGSBORD
Opskrifter og refleksioner over kirkens mad
Hver dag åbner vi køleskabet for at blive mætte. I den simple og nødvendige handling åbner vi dog også op for ét af tidens mest afgørende spørgsmål, for kristne såvel som alle mennesker på jorden: Hvordan brødføder vi os selv uden at skade den klode, vi deler? Hvordan sikrer vi mad på bordet for vores familier uden at tage nødvendige ressourcer fra vores næste på den anden side af jorden? Hvordan kan vi forstå vores rolle og opgave i denne virkelighed – som kristne, som medmennesker, som jordboere?
De spørgsmål forsøger vi at kaste lys over i dette hæfte. Her belyser vi mad og spisning fra en række perspektiver med indflydelse på det kristne liv, herunder madens betydning i vores fælles, bibelske tradition og et skabelsesorienteret livssyn, vores personlige og politiske ansvar og vores vaner i hverdagen.
Webinar: Et bæredygtigt middagsbord
Se Grøn Kirkes Webinar om fællesspisninger og mere grøntsagskærlig mad
Grøntsagskærlig mad – samarbejde med Tina Scheftelowitz

I samarbejde med kogebogsforfatter og foredragsholder, Tina Scheftelowitz, har Grøn Kirke sat fokus på den grønnere mad i kirkekøkkenet. Tina har udviklet opskrifter eksklusivt til Grøn Kirke og kirkernes hverdag. Find fx linsebolognesen til den næste spaghettigudstjenesten her.
Opskrifter til årstiderne og kirkeåret
Book en køkkenworkshop
Mangler din kirke inspiration til at lave grønnere mad med flere grøntsager og fokus på sæson? Så kontakt Tina Scheftelowitz og få et tilbud på en køkkenworkshop i din kirke. tina@salathovederne.dk
Til Grøn Kirkes Årskonference 2024, som havde temaet Maden vi deler, afholdte Tina en salatcermoni. Her blev der sunget, snittet og delt ord om taknemmelighed.
8 gode råd til grøntsagskærlig mad
af Tina Scheftelowitz

- Smag på maden og råvarerne undervejs. Bruger du fx en meget sød tomat i din salat, betyder det noget for, hvordan dressingen skal balanceres med syre – fx balsamicoeddike til tomater og æbleeddike til æbler.
- hvis du laver en ret, som skal toppes med bacon, så kan du udskifte halvdelen af baconen med ristet rugbrød, som vendes i baconfedtet. Det smager godt, er mere klimavenligt og sundere.
- Brug danske råvarer. Udskift fx guacamole med ærtemole. Blend bare frosne, optøede ærter med lidt olivenolie, hvidløg og mynte og smager til med salt, peber og evt. citronsaft eller eddike
- Brug årstidens grøntsager og bælgfrugter. Det er der en klimagevinst ved, og så skaber det også begejstring over variationen ved årstidens grøntsager og forbindelsen til naturen omkring os. Læs mere om årstidens frugt og grønt her.


- Når man skruer ned for mængden af kød og op for grøntsager og bælgfrugter, er det vigtigt at være opmærksom på at få alle fem grundsmage ind i retterne: sød, salt, sur, bitter og umami. Særligt umami er vigtigt at huske på, når kødet erstattes, fordi det giver fylde og tilfredsstillelse i munden, så vi også føler os mætte rent smagsmæssigt. Umami findes i f.eks. soyasauce, fiskesauce, tomatkoncentrat, gærflager, parmesan, tomater, miso og meget mere.
- Maillard-reaktion, som er en kemisk reaktion, der opstår, når mad brunes, er også værd at arbejde for, hvis man ikke har kød i sin ret. Det får man bl.a. ved at gøre noget ud af først at langtidsstege løg og generelt at få brunet sine ting godt. Maillard-reaktionerne udvikler en række aromastoffer, som er med til at give fylde i smagen. Læs mere her.
- Tænk over, hvordan du kan få ”tyggemodstand” ind i din grøntsagsmad. Her er konsistens og tilberedningsmetoder nøgleord og savoykål, kålstok, svampe og tang fungerer godt.
- Vær ikke fedtforskrækket, når du laver grøntsagsmad. Uden fedt vil mange føle, at de ikke bliver ordentligt mætte. Så ud over mættende proteiner – f.eks. i form af bælgfrugter – kan olivenolie, smør og ost, f.eks. revet parmesan over bagte grøntsager, give dit grøntsagsmåltid fylde og mæthedsfornemmelse.
